Flexwerkers komen veel moeilijker aan een hypotheek dan mensen in loondienst. Oproepkrachten en mensen met tijdelijke contracten zonder intentieverklaring hebben in het algemeen veel minder zekerheid over hun inkomen en dat is lastig voor hypotheekverstrekkers.

Maar om flexwerkers toch een verantwoorde en betaalbare hypotheek te bieden, heeft de Hypotheekshop de Arbeidsmarktscan ontwikkeld.

Als de uitkomst van de Arbeidsmarktscan positief is, heeft hij bij geldverstrekkers die deelnemen aan de pilot dezelfde waarde als een vast contract of een tijdelijk contract met intentieverklaring.

Aan de hand van twaalf vragen wordt bepaald wat de verdiencapaciteit is van de flexwerker en hoe groot de kans is snel weer een baan te vinden in hetzelfde vakgebied. Daarbij wordt in eerste instantie natuurlijk vooral gekeken naar opleidingsniveau en beroepsgroep, maar ook naar leeftijd en de regio waar iemand woont.

De antwoorden op die vragen worden gekoppeld aan gegevens over vacatures, langetermijnontwikkelingen van beroepen en de groeiramingen van de economie. Dat resulteert in een score die aangeeft of je in aanmerking komt voor een hypotheek.

Dit zijn de twaalf vragen van de Arbeidsmarktscan:

1. Wat is je geboortedatum?
2. Wat is je postcode?
3. Welk contracttype heb je?
4. Wat is je hoogst voltooide opleiding?
5. In welke categorie valt je voltooide opleiding?
6. Wat is de meest gebruikte benaming van je huidige functie?
7. In welk vakgebied ben je werkzaam of zie je de meeste aansluiting met je huidige functie?
8. In welke branche ben je werkzaam?
9. Hoeveel uur werk je momenteel per week volgens je contract?
10. Hoeveel jaar werkervaring heb je in totaal?
11. Hoeveel jaar werkervaring heb je binnen je vakgebied?
12. Geef je leiding? Zo ja, aan hoeveel personen?

De flexwerker die de Arbeidsmarktscan doet, ontvangt een gewaarmerkt rapport waarin de verdiencapaciteit wordt vermeld en een eindscore. Een score hoger dan 70 kan worden gebruikt voor een hypotheekaanvraag bij de deelnemende geldverstrekkers, waaronder ABN Amro, ING, Rabo en Aegon. De pilot begint per 19 december.

Vijf zaken om op te letten

Als je gebruik wilt maken van de Arbeidsmarktscan zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Het gaat namelijk om een specifieke doelgroep met een afwijkend toetskader. Daarom is de scan niet zomaar in alle gevallen geschikt. We noemen vijf zaken om in de gaten te houden:

1. Uitzendkrachten en mensen met een nulurencontract kunnen niet meedoen

Voor uitzendkrachten die langer dan 12 maanden in dienst zijn bij een uitzendbureau is er de Perspectiefverklaring, die wordt betaald door het uitzendbureau. Met een nulurencontract kan een toetsinkomen worden vastgesteld op basis van de afgelopen drie jaar.

2. Niet alle beroepen zijn geschikt voor een Arbeidsmarktscan

Vooral zeldzame beroepen niet. Zo noemt de Hypotheekshop herders, dirigenten en astronauten als voorbeeld. Maar ook voor artiesten en voetballers waar geen echte vacatures voor bestaan is de verdiencapaciteit moeilijk in te schatten.

3. De Arbeidsmarktscan is niet gratis

Hij kost 110 euro. Maar je hoeft alleen te betalen als je score voldoende is om een hypotheekaanvraag te doen, dus je kan de gok rustig wagen. Als je uiteindelijk een gunstige score hebt en een rapport ontvangt, is de 110 euro aftrekbaar van de belasting.

4. Je huidige inkomen moet niet te laag zijn

De hypotheekverstrekker kijkt voor de bepaling van het toetsinkomen naar zowel het huidige inkomen als naar de verdiencapaciteit en neemt dan de laagste. Als je nu bijvoorbeeld 30.000 euro verdient, maar je verdiencapaciteit is vastgesteld op 25.000 euro, dan gaat de geldverstrekker van dat laatste bedrag uit. Maar als je verdiencapaciteit hoger ligt dan je huidige inkomen profiteer je daar toch niet van bij de vaststelling van je toetsinkomen.

5. De Arbeidsmarktscan is alleen geldig bij de deelnemende geldverstrekkers

Het gewaarmerkte rapport en de eindscore hebben alleen nut bij de bij de aan de Arbeidsmarktscan deelnemende geldverstrekkers. Maar daar heeft hij dan ook dezelfde waarde als een vast contract of tijdelijk contract met intentieverklaring. Op dit moment doen mee: ABN Amro, Obvion, Florius, Aegon, Munt, a.s.r., Rabobank, ING, Regiobank, BLG Wonen en SNS.

Lees meer over hypotheken: